Nové dopadiště

K boulderové stěně, kterou Horolezecký klub Choceň již dříve zakoupil, přibylo letos na podzim příslušné dopadiště sloužící ke zmírnění pádu. To bylo umožněno díky podpoře Pardubického kraje, který poskytl našemu klubu dotaci na jeho zakoupení.

A co je to vlastně bouldering?

Bouldering je druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích nebo nízkých skalách několik metrů nad zemí. Název pochází z anglického slova boulder („balvan“). Je to v zásadě bezpečná forma lezení, kde se lezec pohybujete v maximální výšce několika metrů a případný pád je zachycen do speciální žíněnky, tzv. bouldermatky. V současnosti získává velkou popularitu hlavně u začínajících lezců, mj. i díky své nenáročnosti na vybavení a zkušenosti. Při boulderingu nepotřebujete téměř žádné speciální vybavení. Stejně jako u sportovního lezení tvoří často velkou část tréninku lezení na umělé, v tomto případě boulderové, stěně.

Bouldering byl společně s lezením na obtížnost a lezením na rychlost zařazen do sportů na Olympijských hrách v roce 2020. O účast na Olympiádě v Tokiu usiluje i choceňský rodák a člen HK Choceň Martin Stráník, který má na svém kontě již mnoho vyhraných účastí a úspěchů na boulderingových závodech, a to i na světové úrovni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *