Lavinové vybavení

POZOR! Každý se snaží ušetřit a nedřít se s těžkou váhou. Ale v okamžiku, kdy něco selže a v lavině nám umírají kamarádi, pochopíme nicotnost těch pár stovek korun a gramů v batohu! Vždy platí, že vybavení má každý v družstvu!!

 

Lavinový vyhledávací přístroj

Tzv. „pípák“, z angličtiny „píps“ je jednoduchý vysílač a přijímač na mezinárodní frekvenci 457 MHz. Všichni členi družstva ho mají zapnutý na vysílání a v případě zásahu laviny si nepostižení členové přepnou na příjem a podle síly signálu, která se zobrazuje zvukově, světelně či digitálně hledají zasypané. Práci s tímto přístrojem je nutné si předem dobře procvičit (i bez sněhu) a pravidelně opakovat! Při koupi přístroje nehleďte na peníze a vybírejte takový, který se vám bude dobře a jednoduše ovládat i v rukavicích! Další dobré požadavky – dobrý dosah, rozlišení více zasypaných, možnost okamžitého přepnutí na vysílání (další lavina), odolnost vodě a mrazu (displej!), nemožnost samovolného zapnutí (a vybití) baterek v batohu. Nepoužívají se dobíjecí baterie z důvodů špatné kapacitní křivky.

 

Lavinová sonda

Lavinová sonda je lehká skládací tyčka, která se dá nosit v batohu či je připevněna na něm. Používá se při dohledávání zasypaného. Opět nehleďme na peníze ale na pevnost! Musí mít dostatečnou sílu a sílu stěn. Doporučujeme mít uvnitř ocelové lanko a ne provázek (vlhne a prodlužuje se). Problém může být i napojování jednotlivých dílů a u uvolňující pojistky (většinou u těch se závitem). Dále je důležité mít stupnici pro lepší rozlišení hloubky vpichu. Taky není špatné si na vršek sondy přivázat terčík z hůlek nebo kus molitanu, neboť sonda vyklouzlá ze zmrzlých rukou letí po sněhu jako šíp a celá se ztrácí po zapíchnutí ve sněhu! Při práci s ní tedy vždy platí – zapichovat a nepokládat!

 

Sněhová lopatka

Sněhová lopatka je zpravidla skládací, vyrobená z lehkých kovů, anebo z pevných plastů. Při zásahu lavinou, nebo pro provedení lavinové sondy, je zcela nezbytná. Holýma rukama z upěchovaného sněhu nikomu nepomůžeme. Dobrá lopata by měla být hluboká, aby z ní nepadal sníh a dostatečně veliká. Nejlepší je si sní nějaký kopec sněhu přeházet a potom koupit. Pozor, sníh v lavině není prašan a je upěchovaný! Tedy čím je lopata pevnější, tím lépe! S plastem může být problém. Nemusí vydržet ani slabý duralový plech a veliký problém je spojení lopaty a topůrka.

 

Lékárnička

Lékárnička nemůže nikdy chybět! Dbejme na to, aby byla vždy dobře zásobena a použitelná!

 

Mobilní telefon

Dnes již neodmyslitelná pomůcka na přivolání pomoci. Musí však být nabitý, s kreditem a s telefonními čísly na horskou službu (volání na 112 může záchranu zpomalit kvůli dalšímu přepojování). Taky není špatné si před túrou zjistit, jestli je v dané lokalitě signál a kterého operátora.

Další vylepšení lavinové výbavy

 

Lavinový Airbag

Speciální batoh, ze kterého se při spuštění vystřelí vzduchové polštáře snažící se držet postiženého na povrchu laviny. Je to jediné lavinové vybavení, které snižuje riziko zasypání! A tím výrazně snižuje riziko úrazu a smrti v lavině. Nevýhodu je zatím vysoká pořizovací cena.

 

Avalanche ball

Pří zpuštění se vystřelí malý balon, který na krátké šňůře zůstává nad povrchem laviny a tak zrychlí hledání lavinovým vyhledávačem. Udržení nad povrchem laviny sice nemusí být 100%, ale určitě to je dobré vylepšení pro ty co nemají na airbag.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *