Dárek pro Koštěte aneb článek o červencovém přechodu Karavanských Alp

Byl počátek července a třiceti stupňová vedra. To nám však nebránilo, abychom uskutečnili přechod Karavanských Alp, které se rozkládají na hranici Rakouska-Slovinska. Na tuto „procházku“ se vydali Koště, Eliška a Gabča. První zastávka byla jasná: restaurace Modrá Růže v Brně. Z Brna jsme pak dále pokračovali do Vídně, kde jsme navštívili například oranžérii v Schönbrunu. Po Vídni jsme se vydali do rodiště Mozarta, tj. Salzburgu. Po noční procházce Salzburgem a přespání ve vlaku jsme se šli vstříc vrcholu Mittagskogel (2143m).

Prvních pár metrů jsme se svezli s místními domorodci. Celkem jsme museli zdolat převýšení přes tisíc metrů. Ve třicetistupňových vedrech jsme se plazili do příkrého kopce. Na vrcholu na nás čekali krkavci, kteří nám však nedopřáli zaslouženého odpočinku. Další část cesty byla na mapě vyznačena čárkovaně, co to znamenalo, jsme poznali o pár minut déle. Řetězy, řetězy a celkem příkrý sráz dolů. Nás to však neodradilo a opatrně jsme sestoupili do sedla (však z posledních sil). Ulehli jsme do výběhu pro krávy, ale zvuk zvonců nám naznačil, že to nebude nejlepší řešení. A tak jsme raději šli spát na bodláky za ohradu.

Po probuzení byl krásný výhled na okolní hory. Sbalili jsme se a vydali se vstříc dalšímu kopci v tom úmorném vedru. Naštěstí jsme narazili na chatu místních, kteří nám poskytli vodu a jejich domácí jogurt. Další zastávkou byla horská chata, kde jsme si dali závin a výborné palačinky. Tento den byl pohodový. Šlo se krásně, a proto jsme ušli více, než se očekávalo.

Další den nás ale čekalo nečekaně prudké stoupání k předposlední chatě, kde pracoval Martinův starý přítel. Po odpočinku a teplém obědě, jsme vyběhli vrchol Stol, ležící hned vedle chaty, rozloučili se s příjemnými lidmi a sklouzli se sutinou skoro až k Heinzově chatě, kde jsme zanechali Martina brigádničit a další den ráno nás Herbert, muž který viděl dívky poprvé pracovat, odvezl na vlak – směr Choceň.

Tímto bychom chtěli poděkovat Martinu Košťálkovi (alias Koštěti) za zorganizování velice příjemných 5 dní. Takže DÍKY A VESELÉ VÁNOCE VŠEM.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *