Bratři Stráníkovi

Po letech spolu. Na Světovém poháru v Praze závodili i bratři Stráníkovi.
Několik olympijských medailistů a téměř kompletní lezecká špička včetně Adama Ondry. Nejen taková lákadla měl Světový pohár v boulderu v Praze na Letné. Na startu nechyběli ani sourozenci Martin a Štěpán Stráníkovi. Co pro oba účast na domácím SP znamenala? A v jakém ohledu to pro oba bratry byl poslední společný závod?

Světový pohár v boulderu se konal na Letenské pláni v Praze od 2. do 4. června. Kromě výsledků nabídl i emotivní okamžiky. Pro sourozence Martina a Štěpána Stráníkovi byla už jen účast na akci takového formátu splněným snem. „Myslím, že to bude skvělý zážitek, těšíme se na to. Je to po dlouhé době, co spolu budeme závodit na Světovém poháru. Dřív se nám to párkrát poštěstilo, ale tohle bude paráda,“ povídá 33letý Martin, mladší ze sourozenců, který patří už několik sezon ke stálým členům reprezentace.

To šestatřicetiletý Štěpán Stráník s vidinou Světového poháru v Praze zabojoval a do národního týmu se vrátil po dlouhé době. Náležitě si vychutnal atmosféru vrcholné akce před domácím publikem. „Mým snem bylo si zazávodit tady doma. A bude to ta pravá chvíle, jak ukončit závodní kariéru na mezinárodním poli. Na českých závodech ještě budu soutěžit, ale na světových ne. Je to strašně těžké se na závody připravovat, všichni jsou lepší a už mi není osmnáct.“

Jak Štěpán, tak i Martin mají rodiny, lezení na profesionální úrovni už pro ně není prioritou. Uvědomují si, že držet krok s mladší lezeckou generací je čím dál těžší, a bylo tomu tak i na Letné. Martinovi se závod nevyvedl a skončil na 69. místě, Štěpán se umístil na 77.

Bratři Stráníkovi jsou členy choceňského horolezeckého oddílu, již léta zviditelňují jméno
obce Choceň na zahraničních sportovištích, hoši – děkujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *